Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 14:49 - Цвета Маркова: Рекетира ни фирма на ДС
Автор: nstoichkova Категория: Политика   
Прочетен: 1741 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.08.2010 22:03


Цвета Маркова, Председател на Държавната комисия за защита на класифицираната информация: 

Рекетира ни фирма на бившата ДС
Спестихме 12 млн. лв. на държавата и това е най-големият ни грях

Публикувано във в. "Република",

5 август 2010 г.
 

- Г-жо Маркова бихте ли ни обяснили защо данните за ремонта на сградата на ДКСИ  - в центъра на скандала днес, е секретна информация?
 
- МФ е класифицирало одитния доклад по ремонта на сградата на ДКСИ. Предмет на този доклад е схемата за класификация, етапите за изпълнение, докладните записки, в които се обяснява защо и кое трябва да е секретно. Има 2 факта: ремонтът е планиран за 36,9 млн. лв., а е изпълнен само за 24 млн. лв. Няма как да има злоупотреби, при положение, че 12 млн. лв. не са усвоени. Но пък имаше претенция да бъдат изхарчени от една фирма, която кандидатстваше за подизпълнител на специалните мерки – контрола на достъп.
- Коя е тази фирма?

- Не бих искала да я оповестявам публично.
 
- Защо ги пазите? Те са причината, за да ви атакуват днес по този начин.
- Абсолютно съм наясно, че те са причината за атаките, но няма да кажа името им публично. Мога обаче, да ви кажа какво се случи. Проектът на специалните мерки, който е част от целия проект, беше заложен максимум на 5 млн. лв. През 2008 г. тази фирма, констатира, че сумата не  е достатъчна, а проектите, които са одобрени от ПРОНО на Министерството на отбраната, не отговарят на стандартите на НАТО…

- А кои са тези хора, които владеят по-добре от Вас стандартите на НАТО?

- /Смях/…и Бойко Борисов така реагира: кои са тези хора всъщност? Това е фирма на бивши агенти и служители на Държавна сигурност, само това ще ви кажа. Та, те ни казаха, че всичко трябва да се препроектира. Че проектът ни представлява система, която не може да си говори. Изслушахме ги и им казахме, че могат да препроектират в рамките на тези 5 млн. лв. Повече пари няма да видите, така им казахме. Проектът ви може да е върхът на човешката цивилизация, но ние такива пари нямаме. Тогава те твърдяха, че ще се разберат със старото правителство, да отпусне от излишъка тези 12 млн. лева, които им трябват. Правителството обаче им отказа и ние им го съобщихме. Тогава те започнаха да ни заплашват, че тази сграда няма да бъде приета от НАТО и там ще има страхотен скандал…

- В смисъл, че те ще ви уредят със скандал в НАТО?

- Да, точно така. Въпреки че те нямаха достъп до НАТО, но вероятно разчитаха на някакви доноси, сигнали и други. Те просто не знаеха обаче, че НАТО не сертифицира обекти на територията на страната, освен своите собствени обекти, които са закритите мрежи за комуникация. Единственият компетентен орган, който да каже дали сградата отговаря сме ние, ДКСИ, пожарната, съответните дирекции в ДАНС и т.н. Всеки в рамките на своята компетентност, ще даде становище и това ще бъде достатъчно да се установи надеждността на сградата.

- Кога избухна този скандал?

- Миналата есен, когато работната група по проекта за ремонта и лично аз, бяхме заплашени от същата фирма, че ако не поискаме тези 12 млн. лв. от министър Дянков, България ще има проблеми. Аз поех отговорността и не ги поискахме.

- А кой наехте за тази част от ремонта?

- Този проект, който уж не можеше да се изпълни, го направи друга фирма, при това само за 1,5 млн. лв. Вместо за 5 млн. лв. както беше заложено. За целта наехме фирмата, която преоборудва най-важните сгради: Президентството, МС, НС и ДАНС. Това е „Сектрон”. И тук е ключът към скандала. Приключването на ремонта на сградата през последните 2 години вече беше в условията на криза и затова решихме да спестим милиони. Махнахме зелени площи, преградни врати със съгласието на пожарната, МВР, така че сградата да бъде приета с акт 15, без излишни разходи.

- Правителството подкрепи ли Ви в този скандал с частниците?

- Срещнахме подкрепа, защото ние ги информирахме за проблема, който се подклажда непрекъснато из медиите. И това се случва единствено и само защото на държавата са спестени 12 млн. лв. Въпросната фирма беше заложила едната клавиатура с цена над 1000 лв. Е, няма такава клавиатура! И това е най-големият ни грях. Така, че срещнахме подкрепа от правителството. Самият факт, че с актуализацията на бюджета издръжката ни не е пипната, говори много. От нас се очаква да изпълняваме своите функции и ангажименти както към страната, така и към НАТО. И още – със съкръщаването на представителите на РБ в НАТО и ЕК, военните върнаха 15 техни служители от НАТО, МВнР и други ведомства, също. Докато нашите служители останаха. Например ДАНС върнаха техния служител от НАТО и техните функции поеха нашите хора. Навремето, функциите на служител по сигурността на информацията се вменяваше на втория секретар в посолството. Той беше на щат на МВнР. Това обаче е огромна по обем работа – в момента стотици българи кандидатстват за работа в европейските или атлантическите структури и нашите служители окомплектоват делата им за надеждност. Освен това тази позиция изисква непрекъсната актуализация на познанията, защото и НАТО, и ЕС променят постоянно своите регламенти. Невъзможно е това да се съвместява с длъжността втори секретар.

- Но икономии и съкръщаване на държавната администрация са необходими.

- Като говорим за това, по-скоро трябва да се помисли дали не е по-добре ДКСИ да стане агенция, тогава ще има само председател и зам.-председател и ще се спестят заплатите и разходите за работните места на 3-ма души – сега нейни членове. Това са около 50 000 лв. на година. За тази трансформация мотивите могат да се търсят в следното: навремето ДКСИ е била сформирана на квотен принцип, така, че да преразпредели някаква политическа отговорност и е била отражение на представителството в парламента, така че всяка политическа сила да има свой човек тук, който да участва в работата и да прави мониторинг. Тогава бяхме изостанали доста, имахме много забележки, комитетите на НАТО бяха затворени за България /нещо като наказателна мярка/ и трябваше да се работи много и ДКСИ много направи, за да бъдат отстранени тези проблеми. Сега никой не си спомня това.

- Видя се, че имате хеликоптерна площадка.

- Да. Това е място за двуместен полицейски хеликоптер, който да евакуира сървъра в случай на пожар или друго форсмажорно обстоятелство. Самата ширина на сградата не позволява, тази площадка да е по-голяма и да кацат големи машини за транспорт, например. Това пространство, означено с „Н” ще се използва по изключение.  

- А откъде Методи Андреев притежава чертежите и не са ли те класифицирана информация?
 
- Чертежите, които се размахват днес, бяха връчени още на 3 юни в НС на предедателят Цачева. Разнасят се по всички медии повече от година. Те не са класифицирана информация. В началото, самият проектант е слагал гриф, за да се презастрахова. Но нашата политика е да намаляваме обема на класифицирана информация, нивата и т.н. Самата аз съз „за” това, обществото да бъде в максимална степен информирано, какво точно се случва в този чувствителен сектор – националната сигурност, разбира се, без да я застрашава.
- И дадохте право на проектанта да я декласифицира?

- Да, на някои части. Например, кое му е секретното на вертикалната планировка – това са градинки, паркоместата, откритите части от двора. Ами това се вижда от GoogleEarth. От всяка съседна сграда може да се снима. И ако беше класифицирана, то още на другия ден щях да видя в първия вестник какво се върши на паркинга, например. И щеше да се получи противоречие – хем този обект е класифициран, хем го има във всички медии. Самият живот налага кое да е секретно, кое – не. Самата сграда, фасадата, стените не са секретни. Секретен е контролът на достъп до нея. Ние не сме обществена сграда, библиотека, в която хората да имат достъп до определена документация, както е в Комисията за досиетата. Самите ние генерираме и обработваме в огромен обем класифицирана информация. Получаваме от чужди държави също така. Ние сме централна регистратура за НАТО. Но самата сграда е построена през 1932 г. и плановете й със сигурност ги има в някои обществени архиви. Така че няма причина тези 4 стени да са секретни. Препоръчваме декласифициране на онези части, които така или иначе ще бъдат публично известни. Тези планове, които се размахват, са декласифицирани.

- Хеликоптерната площадка, също.

- Да. Защо да я класифицираме и след това да отговаряме публично на въпроси на ген. Атанасов: защо е секретна, пък я има във вестниците. Тя може да бъде заснета от въздуха, от съседна сграда или сателит. Всичко, което се вижда, не може да бъде секретно. Секретно е, само това, което никога не можеш да видиш, освен ако не работиш с него.  
 


Тагове:   фирма,   маркова,


Гласувай:
3



1. iskren74 - Дискусионно студио
09.10.2010 02:39
Гледах ви преди малко г-жо Стоичкова при В. Енчев и много ми харесахте и Вие и Соня! Дай Боже всекиму такива коментатори! Невероятна скука е човек да гледа Панорама и някои други политически предавания. При тях сякаш всичко е ясно преди да започнат...Едни и същи до болка омръзнали казионни политици и др.
Хубаво го казахте за парламента, че не е чак такава лъжа, че са безделници :)
Дано по-често ви канаят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nstoichkova
Категория: Политика
Прочетен: 141837
Постинги: 32
Коментари: 205
Гласове: 244
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930